Måndag – Måndag
8 dagar
Måndag – Måndag
8 dagar
Måndag – Måndag
8 dagar
Måndag – Måndag
8 dagar
Måndag – Måndag
8 dagar
Vill du uppleva den verkliga, genuina italienska vardagen bortom de stora klassiska sevärdheterna och allfarvägarna, där ingenting är bråttom men allting är familjärt och småskaligt? Där naturen är dramatiskt vacker med bergsbyar klättrande uppför stupen och havet breder ut sig som en glittrande kuliss nedanför hotellet? Och njuta av ljuvlig mat i en miljö där klockan har stannat?
Då är detta en resa för dig!
I Italien är vinet gott och maten riklig. Vi längtar till Italien. Låt oss dela glädjen!
Som reseledare fungerar Ulla Sjöström från Örnsköldsvik. (rätt till ändring förbehålles).
Övernattning på Helsingfors-Vanda flygplats före resan ingår för alla. Om man väljer att avstå denna natt ges 60€ avdrag på resans pris.
Comfort Hotel Helsinki Airport. (En natt på Helsingfors-Vanda flygplats)
Här erbjuds boende med en restaurang och en bar. Detta hotell med 3 stjärnor har ett fitnesscenter samt luftkonditionerade rum. Boendet är rökfritt. Alla rum på Comfort Hotel Helsinki Airport har garderob och platt-tv. I det egna badrummet finns dusch, gratis toalettartiklar och hårtork. En frukostbuffé serveras på Comfort Hotel Helsinki Airport.
Hotel Villa Principe, San Nicola Arcella. (Tre nätter, varav två med halvpension)
Traditionellt medelklasshotell med en underbar utsikt över Medelhavet och en restaurang med terrass och panoramautsikt. Wi-Fi är gratis i de allmänna utrymmena. De luftkonditionerade rummen har en terrass och en TV. Alla rum har eget badrum och hårtork. Restaurangen serverar klassiska italienska rätter. Hotellet ligger högt beläget ovanför stranden.
Hotel Schuhmann****, Paestum (två nätter med halvpension)
Hotel Schuhmann ligger bara ett stenkast från sandstranden Laura, och erbjuder Wi-Fi samt parkering. Med hotellets kostnadsfria cykelutlåning kan man enkelt utforska kustremsan. Hotellets restaurang serverar en meny med medelhavsinspirerade och klassiska italienska rätter. Menyn ändras dagligen. Måltider serveras på den täckta terrassen som har utsikt över Tyrrenska havet.
Logi 1 natt nära Neapel (med halvpension)
(Hotellet bekräftas senare)
Dag 0
Hemorten – Helsingfors-Vanda
Finnairs reguljärflyg från Vasa kl. 17:35, ankomst till Helsingfors en timme senare. Logi en natt på Comfort Hotel Helsinki Airport, beläget på flygplatsen. För resenärer från södra Finland är incheckningen öppen från kl. 15:00. Kvällen fri.
Dag 1
Helsingfors-Vanda – Paestum
Finnairs flyg från Helsingfors kl. 07.20 med ankomst till Rom kl. 09.45. Här möts vi av vår buss med personal och resan i Italien kan börja.
Vi färdas söderut längs Autostrada del Sole, solens motorväg. Det omväxlande landskapet och det sköna medelhavsklimatet förgyller vår resa. Besök görs bland annat på klostret Monte Cassino, ”Nedhugget men skall blomstra igen”. Uttrycket avser de tre gånger klostret Monte Cassino förstörts i krig, senast 1944. Klostret, grundat av helige Benedict år 529, visar oss en stämningsfull basilika och magnifik utsikt.
Dagens mål ligger söder om Salerno i Kampanien, landskapet kring Neapel. Middag och logi för två nätter på hotell vid stranden i Paestum. Dagsetapp ca 350 km.
Dag 2
Paestum
Kampanien, landskapet kring Neapel, är mycket rikt på fantastiska sevärdheter, historia och betagande vyer. Regionen vi rör oss i, Cilento, är den sydligaste i landskapet. Paestum är en antik stad och Unesco-världsarv vid Salernobukten i Italien, sydost om Salerno. Paestum grundades som Poseidonia omkring 600 f.Kr. av greker från Sybaris och nådde sin blomstring som handels- och hamnstad under senare häften av 500-talet f.Kr. Från denna tid härstammar tre berömda doriska tempel som vi kommer att tillägna ett besök. Under dagen hinner vi också med ett annat intressant besöksmål och egen tid. Lätt lunch och middag ingår.
Dag 3
Paestum – San Nicola Arcella
Från Cilento till Basilicata följer vi kustvägen. Strax innan vi når Kalabrien kommer den lilla bergstaden Maratea längs vår rutt. Vyerna är fantastiska från hisnande höjder då vi gör ett besök vid en av världens största Kristusstatyer.
Resans mål är Italiens sydligaste region Kalabrien och den lilla staden San Nicola Arcella som blir vårt hem de kommande tre nätterna.
Vårt medelklasshotell är familjeägt och vackert beläget på en 110 meter hög klippa, från terassen har man en betagande utsikt över hav och berg. Här blir vi väl omskötta. Middag på hotellet två av kvällarna.
Dag 4– 5
Kalabrien
Kalabrien är ännu en ganska orörd region, längst ner mot den italienska tån. Italienarna själva semestrar gärna i området under juli – augusti. Resten av året är Kalabrien behagligt befriat från köer och trängsel. Kalabrien har en lång historia med greker, araber, romare, turkar och normander som härjat i det vid Medelhavet strategiskt viktiga området och efterlämnat borgar, byar och akvedukter.
Kalabrien lever sitt eget liv under solen. Vi befinner oss i det verkliga italienska vardagslivet, där man tar dagen som den kommer. Här ska fåren flyttas till ett annat bete, ett plötsligt regnväder gör vägarna svårframkomliga, oliverna måste skördas och mormor, ”La Nonna”, behöver få skjuts till läkaren…
Västkusten mot Tyrrenska havet är kantad av små bukter och milslånga stränder, här och var avbrutna av klippor. Små mysiga städer ligger tätt vid kusten, ofta med sin gamla stad fastklamrad på höga bergsbranter överblickande den nya.
Det kalabresiska köket är jordnära och man älskar sitt bröd och sin jord, ”Terra Madre”. Den unika miljön i kombination med klimatet och biologisk mångfald bildar hörnstenarna för den syditalienska maten. Det unika Kalabrien bäddar för upplevelser av ”Solens mat”!
Vi befinner oss vid “Riviera del Cedri” vilket förpliktigar till olika avsmakningar av denna ovanliga citrusfrukt. Vid ett besök I Cedromuséet erbjuds möjlighet att köpa olika produkter tillverkade av och smaksatta med cedro, som marmelader, karameller, tvål, handkräm och likörer.
Lakritsroten växer runt hörnet här I norra Kalabrien, ett av få ställen I världen. Kalabresisk chilipeppar, “Pepperonchini”, används dagligen I matlagningen och har sin egen festival i kuststaden Diamante.
Regionens olivolja håller mycket hög standard och erbjuder unika smaksättningar av bl a pepperonchini eller cedro. Den lokala Amaron smakar gott och sägs vara viktig för matsmältningen.
Och vinet! Det sägs att grekerna odlade vin här redan 500 f Kr! Än idag spelar vinodlingen i Kalabrien en viktig roll för regionens ekonomi, med en mängd lokala och traditionella vinstockar av vilka man framställer viner av högsta kvalitet.
En dag besöker vi gården ”La Rondinella” uppe på kullarna ovanför Scalea och här kommer vi att få vara med och tillaga vår egen italienska måltid, på riktigt!
Dag 6
San Nicola Arcella – Pompeij
Vi säger på återseende till Kalabrien och fortsätter mot Kampanien. Vid foten av Vesuvius besöker vi den historiska staden Pompeji. Pompeji var en av de mest blomstrande romerska handelsstäderna, då tiden och livet plötsligt stannade vid Vesuvius utbrott år 79. Numera utgrävd ur aska och lava, ger staden oss en enastående bild av livet för nära 2000 år sedan. Logi med halvpension på hotell i närheten av Neapel.
Dag 7
Neapel – Hemorten
Dags att säga Arrivederci till Italien. Kort transfer till flygplatsen. Finnairs flyg avgår från Neapel kl. 10.35 och anländer till Helsingfors 15.00. Anslutningsflyg till Vasa kl. 16.10 (i Vasa kl. 17.10).
från Österbotten
1.995€ / person i delat dubbelrum
från Helsingfors
1.910€ / person i delat dubbelrum
Enkelrumstillägg 260€
I priset från Österbotten ingår anslutningsbussen till Vasa flygfält tur-retur.
Övernattning på Helsingfors-Vanda flygplats före resan ingår för alla. Om man väljer att avstå denna natt ges 60€ avdrag på resans pris.
Kontoret öppet:
Måndag – fredag kl. 10-15
Lördag – söndag stängt