Onsdag – Måndag
6 dagar
Onsdag – Måndag
6 dagar
Onsdag – Måndag
6 dagar
Onsdag – Måndag
6 dagar
Onsdag – Måndag
6 dagar
Mat- och motorälskarnas dröm!
Regionen Emilia-Romagna i norra Italien är framförallt känd för sin goda mat, vackra och omväxlande natur, kultur samt bil- och motorindustri med de snabbaste, bästa och vackraste bilarna.
På vår innehållsrika resa kommer vi att ha guidade rundturer i städerna Bologna, Parma och Ravenna samt i lilleputtrepubliken San Marino med engelsktalande lokalguider. Reseledaren översätter det centrala till svenska. Vi kommer att få njuta av kulinariska upplevelser både till lunch och middag samt följa med framställningen av den populära lufttorkade parmaskinkan, parmesanosten och balsamvinägern hos lokala producenter. Vi kommer att ha guidade visningar i Enzo Ferraris museum samt i Lamborghinis museum och fabrik. Vi besöker också operasångaren Luciano Pavarottis hem och museum. En dag ägnar vi åt att vandra runt i Bologna på en gourmettur, där vi får smaka på olika specialiteter i saluhallen, i stadens äldsta bageri, i en chokladfabrik och slutligen hos en tillverkare av autentisk italiensk glass – gelato. På hemvägen via staden Mestre kanske vi också får en skymt av Venedig.
Hilton Garden Inn Bologna Hotel
Vi bor på det omtyckta och nyrenoverade fyrstjärniga hotellet Hilton Garden Inn Bologna, som ligger några kilometer utanför Bologna, lugnt och bekvämt med tanke på våra heldagsturer. Hotellet har sköna och luftiga allmänna utrymmen, en trevlig bar och olika restauranger, gym och en stor inomhusträdgård. Varje rum är utrustat med wi-fi, luftkonditionering, satellit-tv, värdeskåp, minibar, kaffe/tekokare, telefon, hårtork och gratis toalettartiklar.
Dag 1
Hemorten – Bologna
Kl. 05.50 avgår Finnairs reguljärflyg från Vasa, vidare från Helsingfors kl. 8.00.
Kl. 10.05 ankomst till Malpensa flygplats utanför Milano. Här möter bussen för den några timmar långa resan till Parma.
Parma är en universitetsstad som är berömd för skinkan Prosciutto di Parma och osten Parmigiano Reggiano. Romanska byggnader som katedralen med sina utsökta fresker och dopkapellet i rosa marmor pryder den historiska stadskärnan. Operatemplet Regio di Parma lockar musikälskare från hela världen. I Nationalgalleriet finns målningar av Correggio och Canaletto.
Vi börjar med ett besök hos en skinkproducent, där vi får följa skinkans långa väg från mottagandet av färska skinkor till den lagrade och lufttorkade skinkan, som avnjuts i tunna skivor. Efter demonstrationen äter vi lunch i anläggningens restaurang uppe på taket.
Vi kör till centrum av Parma, där vi får en guidad rundtur.
Cirka en timmes transfer till Bologna och hotellet, där vi äter middag.
Dag 2
Modena
Staden Modena har en rik historia som går tillbaka till förromersk tid. Dess historiska centrum med katedralen, Torre Civica och Piazza Grande har erkänts som ett av Unescos världsarv.
Vi får en unik möjlighet att på nära håll följa med framställningen av parmesanosten Parmigiano Reggiano, för att slutligen smaka på ostar av olika ålder serverade med utvalda tilltugg. Vi ser olika steg i produktionscykeln, allt från saltning av osten via varma rum till lagret, där osten får mogna innan den skärs upp och förpackas.
Vi besöker Enzo Ferrari-museet, som kännetecknas av ett slående gult tak som har formen av en motorhuv. Vi tas tillbaka till rötterna av världens mest kända bilmärke och får bekanta oss med dess grundare samt se några av de vackraste bilar som nånsin byggts. Vi besöker också Enzo Ferraris fars restaurerade verkstad, där vi får en inblick i den stegrande hingstens mest effektiva motorer.
Lunch i Modena.
Vi besöker Casa Museo Luciano Pavarotti, hemmet som maestron lät bygga utanför Modena och där han tillbringade de sista åren av sitt liv. Huset är precis som han lämnade det och återspeglar Pavarottis personlighet genom föremålen han älskade och minnena av dagar med familj, vänner och elever han gav sånglektioner åt.
Middag på hotellet.
Dag 3
Bologna
Huvudstaden Bologna i Emilia-Romagna brukar beskrivas med tre italienska uttryck, la dotta, la grassa e la rossa, det vill säga den lärda, den feta och den röda. La dotta, för att Europas äldsta universitet grundades här. La grassa syftar på den kulinariska traditionen, Bologna anses också vara Italiens mathuvudstad. Och La rossa syftar på takens och väggarnas röda färg i gamla stan.
Vi kommer att vandra runt i Bologna och se på de historiska minnesmärkena, men framförallt smaka på lokala specialiteter, som tillsammans bildar en hel måltid. Efter det här förstår vi varför staden är så populär bland matentusiaster världen över. Vi besöker Bolognas äldsta matmarknad med sina mest traditionella matstånd. Det blir hela fyra olika provningar. Lagrad skinka, korv, ost med typiskt bröd och vin i saluhallen, Torta di riso, en traditionell söt kaka i stadens äldsta bageri, godsaker i en anrik chokladfabrik och slutligen äkta italiensk glass i en glassbutik.
Middag på hotellet.
Dag 4
Lamborghini-museet och balsamvinägertillverkning
Där drömmar blir sanna. Vi besöker de löpande banden vid Lamborghinis produktionslinje och ser hur Aventador, Huracán och Urus tar form. Vi får också se hur man gör inredningen i bilarna och ta del av en bilindustri som vet hur man perfekt blandar teknik, hantverk och lyxiga material.
Har du nånsin hört talas om Italiens svarta guld? Vi talar om den traditionella balsamvinägern som produceras endast i områdena kring Modena och Reggio Emilia. Ursprungligen var vinägern ett exklusivt läkemedel för kungar och kejsare. I dag har balsamvinägern hittat sin plats på gourmetborden. Vi besöker en producent och får lära oss familjens hemliga recept, smaka på vinägern och blir bjudna på lunch.
Middag på hotellet
Dag 5
San Marino, Ravenna och Mestre
San Marino är en fascinerande liten, självständig stat belägen högt uppe på några kullar och berg. De facto är det den äldsta republiken i världen. Därför är den också upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan man promenera i en medeltida atmosfär bland slott och torn, och njuta av utsikten över den adriatiska kusten. Men här finns också shoppingmöjligheter och moderna attraktioner.
Vi äter lunch på den familjeägda restaurangen Bologna, som med sina utvalda råvaror representerar det typiska köket i Emilia-Romagna. Samtidigt njuter vi av en förtrollande panoramautsikt.
Efter lunch styr vi norrut mot Ravenna, mosaikernas huvudstad, ett stycke från Adriatiska havet. Ravenna var det romerska rikets sista huvudstad, innan det blev en del av det bysantiska riket. Här finns fortfarande några av världens vackraste mosaiker och hela åtta Unesco-monument, som vittnar om det ståtliga arvet. Också poeten och det italienska språkets fader Dante Alighieri är begravd här.
Vi vandrar runt i centrum, beundrar mosaikerna och besöker några av Unescos världsarvsmonument.
Vi fortsätter norrut mot Mestre, som via en lång bil- och järnvägsbro förbinder Venedig med fastlandet. Vi övernattar i Mestre, för att nästa morgon ta flyget hem.
Middag.
Dag 6
Mestre – hemorten
Tidig väckning och vidare mot Venedigs flygplats, körtid cirka 20 minuter. Kl. 09.50 avgår Finnairs flyg, ankomst till Helsingfors kl. 13.40. Kl. 16.10 avgår anslutningsflyget till Vasa, ankomst kl. 17.10.
från Österbotten
2195 € / person
från Helsingfors
2105 € / person
Enkelrumstillägg 290 €
I priset från Österbotten ingår anslutningsbussen till Vasa flygfält tur-retur.
Kontoret öppet:
Måndag – fredag kl. 10-15
Lördag – söndag stängt